sâmbătă, 28 februarie 2009

Modificarea noului Cod Penal

Proiectul de modificare si completare a Codului Penal cuprinde modificari importante in privinta infractiunilor care, prin continutul lor constitutiv, ar putea reprezenta o ingerinta a statului in exercitarea libertatii de exprimare.
Astfel, a fost propusa dezincriminarea insultei si calomniei si a altor infractiuni care aduc atingere libertatii de exprimare. Au fost avute in vedere, din categoria infractiunilor contra sigurantei statului, actiunile impotriva ordinii constitutionale si comunicarea de informatii false, infractiunile contra demnitatii, respectiv insulta prevazuta in articolul 205 si calomnia prevazuta in articolul 206, precum si, din categoria infractiunilor contra autoritatii, defaimarea tarii si a natiunii.

In legatura cu infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale proiectul propune abrogarea alineatelor 1 - 3. Astfel, in noul Cod Penal se va mentine incriminarea doar pentru fapta savarsita prin violenta. Potrivit noilor reglementari, intreprinderea oricarei actiuni pentru schimbarea prin violenta a ordinii constitutionale sau a caracterului national, suveran, independent, unitar si indivizibil al statului roman se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi. Instigarea publicului la savarsirea faptelor mentionate se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

Cu privire la infractiunea de comunicare de informatii false, textul legal utilizeaza expresii ambigue gen fapta "de natura sa aduca atingere" si "relatiile internationale ale Romaniei". Proiectul propune abrogarea articolului. In ceea ce priveste infractiunea de propaganda in favoarea statului totalitar prevazuta in articolul 166, pentru a da efect dispozitiilor constitutionale din articolul 40 alineatul 2, continutul constitutiv a fost modificat in sensul ca propaganda trebuie indreptata impotriva pluralismului politic sau a principiilor statului de drept, iar aceasta activitate, ca sa justifice sanctiunea penala, trebuie sa creeze un pericol real de instaurare a statului totalitar.

Dezincriminarea insultei si calomniei

In materia infractiunilor contra demnitatii, proiectul propune dezincriminarea infractiunilor de insulta prevazuta in articolul 205 si calomnie prevazuta in articolul 206, pentru a asigura exercitarea libertatii de exprimare la adapost de amenintarea aplicarii unei sanctiuni penale care, in orice sistem de drept, reprezinta cea mai aspra sanctiune juridica. Sub imperiul unei amenintari permanente cu o sanctiune penala, libertatea de exprimare este afectata in mod semnificativ, intrucat impune persoanei o atitudine de autocenzura, care ar trebui determinata doar de ratiuni etice, iar nu de teama unei pedepse penale imediate. In cazul exercitarii abuzive a libertatii de exprimare, persoana lezata are posibilitatea sa obtina pe cale civila repararea prejudiciului suferit.

In ceea ce priveste infractiunea de defaimare a tarii si a natiunii, se constata ca valorilor protejate prin norma de incriminare, respectiv "tara" si "natiunea", sunt esentialmente abstracte si pot fi interpretate in variante multiple de cei care transmit idei si opinii, de destinatarii acestora sau de cei care le evalueaza. In consecinta, proiectul propune abrogarea articolului.
Pentru a indrepta o vadita disproportie intre regimul sanctionator al infractiunii de ultraj prevazuta in articolul 239, mult mai aspru, si cel al infractiunii de purtare abuziva prevazuta in articolul 250, proiectul propune un regim sanctionator identic atat pentru faptele savarsite de functionarii publici, cat si pentru faptele de aceeasi natura indreptate impotriva acestora. In plus, pentru a asigura o protectie egala tuturor functionarilor publici, a fost inlaturata de la infractiunea de ultraj circumstanta prin care raspunderea penala era agravata daca fapta era comisa impotriva unui magistrat, politist, jandarm sau militar.

Conflictul de interese

Proiectul de modificare si completare a Codului Penal, propune incriminarea conflictului de interese, pentru eficientizarea actiunilor de prevenire si sanctionare a faptelor de coruptie. Prin aceasta se urmareste sanctionarea penala a functionarului public care, in mod constient si deliberat, satisface interese personale prin indeplinirea atributiilor publice.

Persoanele juridice vor raspunde

De asemenea, conform proiectului, persoanele juridice vor raspunde Penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in numele ori in interesul propriu. Astfel, institutia raspunderii penale a persoanei juridice este consacrata pentru prima data in legislatia romaneasca. Exceptie vor face de la instituirea acestui principiu statul, autoritatile publice si institutiile publice care desfasoara o activitate ce nu poate face obiectul domeniului privat.

Noile reglementari prevad si ca raspunderea penala a persoanei juridice nu va exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi infractiuni. Persoana juridica va putea fi sanctionata cu amenzi intre 2500 si doua milioane de lei, putand fi aplicate si pedepse complementare, respectiv dizolvarea, suspendarea activitatii sau a uneia dintre activitati pe o perioada de la un an la trei ani, interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la un an la cinci ani, interzicerea accesului la unele surse de finantare pe o durata de la un an la cinci ani, afisarea hotararii de condamnare sau difuzarea ei in Monitorul Oficial, prin presa sau mijloace de comunicare audiovizuala, obligarea la publicitate negativa pe o durata de la trei la sase luni. Un alt aspect vizat de modificarile Codului penal priveste regulile generale de executare a pedepselor privative de libertate, prin instituirea a patru regimuri de executare, respectiv de maxima siguranta, inchis, semideschis si deschis.

Adulterul si vagabondajul ar putea fi dezincriminate?

Conform proiectului, adulterul si vagabondajul, infractiuni care aduc atingere relatiilor privind convietuirea sociala, ar putea fi dezincriminate. Astfel, se propune dezincriminarea adulterului - reglementat in articolul 304 - intrucat dispozitia a cazut in desuetudine, precum si a vagabondajului - reglementat in articolul 327 - deoarece scopul urmarit prin sanctionarea penala a acestei fapte nu mai corespunde noilor realitati socio-economice.

Niciun comentariu: