duminică, 29 martie 2009

Ministerul Public este nemultumit de proiectul noului cod penal

Proiectul Codului Penal prevede un regim sanctionator sensibil mai bland pentru majoritatea infractiunilor. Adoptarea principiilor care stau la baza politicii penale a statului este responsabilitatea autoritatii legislative, care trebuie sa se raportezela nevoile societatii dintr-un anumit moment. Din aceasta perspectiva, legislativul trebuie sa isi asume o decizie apreciind daca societatea romaneasca este pregatita pentru adoptarea unei politici penale mai putin ferme, prin preluarea unor principii adaptate realitatilor sociale din alte state, sau daca, in contextul unei criminalitati in crestere si al deteriorarii conditiilor economice, o asemenea politica penala nu ridica riscul de a transmite un semnal gresit organelor judiciare sau persoanelor predispuse sa savarseasca infractiuni.
Spre exemplu, este discutabila oportunitate reducerii limitelor de pedeapsa pentru aceste infractiuni, tinand cont de importanta pe care o atribuie societatea valorilor sociale legate de integritatea functionarilor, de obligatiile asumate de statul roman cu privire la combaterea coruptiei si de criticile deja exprimate in cadrul rapoartelor de monitorizare pentru aplicarea unor pedepse prea blande persoanelor condamnate pentru asemenea fapte.
Prin coborarea limitelor minime de pedeapsa se poate ajunge la situatia ca sanctiunile aplicate sa nu mai aiba caracter descurajator, in conditiile unei tendinte evidente in practica de a aplica pedeapsa minima prevazuta de lege pentru infractiunile de coruptie.

Niciun comentariu: