vineri, 10 aprilie 2009

Guvernul a adoptat legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat în limita a 1700 de lei


Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege prin care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, dacă valoarea pensiei este mai mare decât cea a salariului mediu brut pe economie. Salariul mediu brut aferent anului în curs este de 1.693 de lei.
Potrivit postului Realitatea TV, conform analizelor efectuate, în prezent sunt aproximativ 20.440 persoane care cumulează pensia cu salariul, din care circa 1400, la nivel central, şi aproximativ 19.000, la nivel local.
Persoanele ale căror pensii depăşesc valoarea salariului mediu brut pe economie şi care primesc, în acelaşi timp, salariu de la stat, trebuie să opteze pentru una dintre cele două forme de remunerare în 15 zile de la adoptarea proiectului de Lege în Parlament.
“Orice pensionar care primeşte o pensie de la stat de până în 1700 de lei brut, va putea, în continuare, să-şi cumuleze veniturile cu salariul de la stat. Cei care primesc o pensie mai mare de 1700 de lei, vor fi obligaţi să opteze, în termen de 15 zile, pentru pensie sau salariu la stat, legea nefiind valabilă pentru domeniul privat”, a explicat Emil Boc la finalul şedinţei de Guvern de miercuri.
Premierul Emil Boc a precizat că actul normativ nu va afecta medicii, actorii, cadrele didactice sau asistenţii maternali, pentru că studiile efectuate arată că pensiile acestora nu depăşesc valoarea salariului mediu brut.

Niciun comentariu: