miercuri, 22 aprilie 2009

Guvernul urmeaza sa adopte, astazi, principiile legii salarizarii unice a bugetarilor.

Guvernul urmeaza sa adopte, in sedinta de miercuri, principiile legii salarizarii unice a personalului bugetar, dupa cum anunta saptamana trecuta premierul Emil Boc.
Actul normativ "va elimina privilegiile din sistemul public de salarizare si va crea o corespondenta reala intre munca prestata pe baza pregatirii de specialitate si salarizarea corespunzatoare in domeniul public fara privilegii si fara privilegiati”, a spus primul ministru.
El precizase ca nu s-a incheiat inca procesul de consultare a partenerilor sociali si ca discutiile vor continua, "pe un ton accelerat de saptamana viitoare".
Sindicatele nu sunt de acord cu propunerile facute
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu este de acord cu rezultatul negocierilor de pana acum. Sindicatele si reprezentanţii mai multor ministere au stabilit noua criterii de ierarhizare a functiei publice, care vor sta la baza elaborarii legii unice de salarizare a bugetarilor.
Potrivit acestora postul de profesor cu gradul I de liceu si o vechime in munca de 6-10 ani ar fi echivalenta cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal.
Functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata ca salarizare cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister, artist liric de opera. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalata cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical, laborant.
Miercurea trecuta, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a solicitat in instanta suspendarea acestui proces, dar si reluarea discutiilor de la zero, dupa ce asociatiei i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, se arata intr-un comunicat al UNJR.
Prin legea unica a salarizarii, sporurile salariale nu mai trebuie sa depaseasca 30% din salariul de baza si se vor acorda doar in anumite conditii.
Guvernul s-a angajat sa adopte legea pana la sfarsitul lunii octombrie 2009, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. Luna trecuta, premierul anunta ca proiectul de lege privind salarizarea unica ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lunii aprilie, iar in mai, urmeaza sa fie trimis in Parlament pentru dezbatere.
Sindicalistii sunt nemultumiti! dar cei din sindicatele politiei nu zic nimic!

Niciun comentariu: