miercuri, 25 iulie 2012

AVANTAJELE ŞI DEZAVANTAJELE NOULUI SISTEM DE TVA
 Guvernul a anuntat ca a informat deja FMI despre intentia de a introduce achitarea TVA la momentul incasarii facturii, pentru firmele cu cifra de afaceri de maximum 500.000 euro, cu conditia ca platile sa se faca prin banca.
Aplicarea unui asemenea sistem de plata a TVA ar avantaja firmele pentru ca ar debloca resursele financiare semnificative alocate prefinantarii TVA la bugetul de stat.
Este un ajutor punctual acordat IMM-urilor in asigurarea sustenabilitatii acestora  pe piata.
          Sistemul de plata taxei pe valoarea adaugata la incasarea facturii se poate implementa in Romania numai cu acordul institutiilor internationale cu care Romania are incheiate acorduri de finantare: Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

         Mai mult decat atat, pentru a putea fi aplicat acest sistem, ţara noastră trebuie să obtină de la Comisia Europeana si o derogare de la mecanismul de colectare normal impus de sistemul comun de TVA european prin Directiva 112/2006.
            Dar şi va trebui să avem în atenţie şi următoarele:
-          implementarea masurii va deschide noi posibilitati de evaziunefiscală. Exemplu daca avem doua firme care merg mana in mana, una emite factura si nu mai incaseaza, insa deduce, iar cealalta nu colecteaza.
-          masura este o derogare de la regimul general al TVA si de fiecare data cand avem o derograre, aceasta creeaza oportunitati pentru smecherii.
-          masura aplicarii TVA la incasare este foarte greu de implementat din perspectiva administrarii fiscale.
-          pentru implementarea masurii va fi nevoie de schimbarea sistemelor IT la ANAF si la foarte multi contribuabili, iar acest lucru inseamna o investitie suplimentara.
-          masura nu s-a implementat aproape nicaieri in Europa. Exemplu Belgia, unde sunt cateva meserii precum designer interior sau arhitect care se supun acestui sistem, dar in rest nimeni nu a implementat aceasta masura.
-          unul din avantajele platii TVA la momentul incasarii este acela ca societatile furnizoare de bunuri sau prestatoare de servicii nu prefinanteaza plata acestui TVA in cazul in care clientii nu achita factura in timp util.
-          unul dintre dezavantajele acestei masuri este acela ca firmele nu isi mai pot exercita dreptul de deducere pentru facturile primite decat in momentul in care acestea sunt achitate.

         Implementarea unui asemenea sistem de plata la buget pe baza incasarii, va insemna cateva dificultati de administrare in practica, atat pentru contribuabili, cat si pentru organele fiscale.

                        Odata ce au optat pentru acest regim, contribuabilii vor trebui sa tina evidente separate detaliate referitoare la momentul incasarii pentru fiecare tranzactie si evidentierea legaturii cu plata TVA la buget.

         Şi mai complicat pare a fi sistemul ce va trebui gestionat de beneficiarii unor astfel de facturi emise in regim derogatoriu. In conditiile in care un beneficiar aplica regimul normal de TVA, acesta va trebui sa tina evidente duble cu privire la cele doua tipuri de furnizori (cei care aplica regimul normal versus IMM-uri cu regim special). Daca in prima situatie, beneficiarul va putea cere deducerea taxei la momentul primirii facturii, fara plata acesteia, in cel de-al doilea caz va putea beneficia de acest drept doar in baza platii. In mod clar, aceste aspecte vor ridica complexitatea aparatului de administrare si control fiscal.
         
 Consider ca noul sistem de plata a TVA nu ar favoriza neaparat cresterea economiei pentru ca, desi resursele financiare deblocate vor fi redirectionate catre capital curent, investitii si consum, masura nu va avea amploarea necesara pentru a conduce la efecte macroeconomice de stimulare a economiei.

Niciun comentariu: